Cradle-of-Filth_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм от поредицата за Индиана Джоунс?

Похитителите на изчезналия кивот
Индиана Джоунс и храмът на обречените
Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход
Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп
Индиана Джоунс и реликвата на съдбата

 
   Резултати

ГРАБО
Китайците прогонвали зли духове с фойерверки
 
13 Сеп, 2006
Китайците прогонвали зли духове с фойерверкиОще през VI-ти век китайците били способни да "извикат" огнен дракон в небето, който омайвал хората по време на големи празненства. По-късно изкуството на фойерверките овладяват и арабите.

Първите прототипи на днешните фойерверки всъщност представлявали тънки бамбукови пръчици, потопени в химична смес. Китайците вярвали, че с тяхна помощ прогонват злите духове. При запалване тънките пръчици разпръсквали искри и издавали специфичен звук. За постигане на желания ефект те се потапяли в смес от морска сол и изсушени листа.

Китайците и до днес остават лидери в производството на фойерверки. Още през VI-ти век те били способни да "призоват" огнен дракон в небето, който омайвал хората по време на големи празненства. По време на манголското нашествие през 1279 г. китайците използвали фойерверки, за да всеят смут сред редиците на узурпаторите, които мислели, че става въпрос за магия.

По-късно изкуството на фойерверките овладяват и арабите, които започват да ги наричат "китайски стрели". По време на Ренесанса през XIV-ти век Европа също познава изкуството на фойерверките.

До XIX-ти век обаче на фойерверките им липсва много важен елемент - цветът. Едва тогава "пиротехниците" започват да използват комбинация от калиев хлорид и различни метални соли, за да получат красиви цветове.

прочитания: 2528


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info