WASP_1
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ГРАБО
Графити-надписите също имат своя история
 
08 Яну, 2007
Графити-надписите също имат своя историяПървите графити-надписи се появили в метрото в Ню Йорк. Графитите приличали обаче по-скоро на форма на натрапчив вандализъм, отколкото на изкуство. Днес Лондон е европейската столица на графитите.

От прастари времена древните хора рисували картини и трудни за разчитане знаци върху стените на пещерите. Всъщност пътят на графитите започва от Ню Йорк през 70-те години на ХХ-ти век. Първите графити-надписи се появили в метрото. Те представлявали написани имена и прякори на първите "райтъри" (от "write" - "пиша"). Графитите приличали обаче по-скоро на форма на натрапчив вандализъм, отколкото на изкуство.

От Америка графити-културата се прехвърлила в Европа. Към графити-арта започнали да проявяват интерес изкуствоведи и културни институти, галерии и музеи. Първото представяне на графити се състояло в галерия "Рейзър" в Ню Йорк през 1973 г.

Днес Лондон е европейската столица на графитите. В Европа по принцип към графити-рисунките се подхожда либерално. Не такова е положението в САЩ. През 2001 г. компанията IBM наема "райтъри" на графити, за да изпишат нейни реклами на сградите на Сан Франциско. Градските власти осъждат компанията, която заплаща голяма глоба и предоставя работна ръка за обществено полезен труд.

прочитания: 5306


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info