WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Коя е любимата ви слашър хорър поредица?

Хелоуин
Писък
Кошмари на Елм Стрийт
Петък 13
Знам какво направи миналото лято
Тексаско клане

 
   Резултати

ГРАБО
Счупените кости зарастват много по-бавно при пушачите
 
13 Дек, 2007
Счупените кости зарастват много по-бавно при пушачитеНикотинът в цигарения дим ограничава кислорода, достигащ до тези клетки, и по тази начин се затруднява образуване на колаген. Изпушването само на една цигара намаля производството на колаген.

Лекари ортопеди са установили, че “прохождането” при пациенти, които са пушачи и имат счупени крайници, се забавя с цели 6 месеца в сравнение с периода на възстановяване при непушачите.

Тютюнопушенето се смята за лош навик, но наред с другите злини се появи и още една: счупените кости зарастват много по-бавно при пушачите. Известно е, че когато една кост се счупи, клетките около фрактурата произвеждат вещество, наречено колаген, което “залива” счупеното място. Но никотинът в цигарения дим ограничава количеството кислород, достигащо до тези клетки, и по тази начин се затруднява производството на колаген.

Според предварителни изследвания в ортопедичната болница “Сейнт Джоузеф” в Атланта, САЩ, дори изпушването само на една цигара намаля образуването на колаген с 30-40 минути.bgPage - Класация на български сайтове
прочитания: 5687


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info