SMF-Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Дългият сън помага за стопяване на излишните килограми
 
19 Май, 2009
Дългият сън помага за стопяване на излишните килограмиХормонът грелин увеличава чувството на глад, забавя метаболизма и спомага за натрупване на мазнините, а хормонът лептин намалява апетита и регулира количеството мазнини в организма.

Френската здравна организация INSERM, която се занимава с изследвания в областта на биологията и медицината, оповести данни от свои проучвания, според които продължителният сън спомага за свалянето на излишните килограми. Според публикуваните резултати от изследванията на организацията за затлъстяването спомагат не само фактори като неправилно и нередовно хранене, и ниска физическа активност, но и недостиг на сън.  

Връзката между спането и излишните килограми е открита след задълбочени проучвания в седем страни. Един от приложените примери показва, че в САЩ например през последните 50 години количеството на затлъстелите американци е нараснало правопропорционално на намаляването на часовете, които те прекарват в сън.

Основната причина за тази своеобразна симбиоза се крие в два хормона, които се активизират, докато организмът си почива по време на спане. Хормоните се наричат грелин и лептин – грелинът увеличава чувството на глад, забавя метаболизма и спомага за натрупването на мазнините, а лептинът намалява апетита и регулира количеството мазнини, които се задържат в организма. Изследователи от INSERM са установили, че когато човек в продължение на две денонощия спи едва 4 часа, то количеството грелин в организма му се увеличава с 28 процента, за сметка на лептина, който се понижава с 18 процента.

Допълнителни резултати показват, че при деца, които страдат от недостиг на сън, рискът от затлъстяване нараства с 92 процента, в сравнение с тези, които спят нормално през денонощието.

прочитания: 5395


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info