Cradle-of-Filth_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм от поредицата за Индиана Джоунс?

Похитителите на изчезналия кивот
Индиана Джоунс и храмът на обречените
Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход
Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп
Индиана Джоунс и реликвата на съдбата

 
   Резултати

ГРАБО
Кои надписи върху слънцезащитните продукти подвеждат?
 
27 Юли, 2010
Кои надписи върху слънцезащитните продукти подвеждат?Терминът sunblock е подвеждащ, защото създава илюзия, че продуктът блокира всички лъчи на слънцето. Истината е, че предпазва само от най-вредните, при това - в определена степен.

          В разгара на лятото масово се срещат подвеждащи твърдения върху етикетите на слънцезащитните продукти, показа проверка на Асоциация “Активни потребители”. Сред тях са маркетингови призиви като “Целодневна защита”, “Моментална защита”, “Водоустойчив” и др. Неправдоподобните рекламни послания объркват потребителите и им пречат да направят информиран избор. Повечето хора се ориентират по слънцезащитния фактор, който се изписва съкратено с SPF. Той показва степента, в която продуктът предпазва кожата от ултравиолетовите (UVB) лъчи. Действието на кремовете се обяснява по следния начин - когато човек се пече на слънце, минават 15-20 мин. преди да започне да изгаря. Слънцезащитният фактор с индекс 15 би трябвало да предпазва 15 пъти по-дълго, т.е. около 5 часа. Разликата в степента на защита, която осигуряват продукти с фактор над 15, не е голяма. Ако SPF 15 предпазва от 93% от УВ лъчите, при индекс 30 се покрива 97% от ултравиолетовия спектър, а при 50 и 50+ - 98%.

          От Асоциация “Активни потребители” съветват да имаме едно наум, когато срещаме някои от следните надписи върху опаковките на слънцезащитни продукти:

           Ултрависок слънцезащитен фактор


          Слънцезащитният фактор 50 дава само 1.3% повече защита от UVB лъчите в сравнение с фактор 30. По-добре да нанесете по-дебел слой от продукта, отколкото да търсите максимални стойности на фактора.

          Продукти с широкоспектърна защита или
UVA-UVB 

         Стойността на слънцезащитния фактор показва степента на защита само от UVB лъчите. За UVA лъчите няма регулация, така че е трудно да се прецени в каква степен филтрите, вложени в съответния продукт защитават кожата и от UVA лъчи.

          Водоустойчив продукт, целодневна защита


         Някои слънцезащитни средства имат по-дълготраен ефект, но плуването, потенето и забърсването с кърпа намаляват свойствата им. Предпазните продукти трябва да се нанасят отново след няколко часа, за да гарантират защита.
Терминът sunblock е подвеждащ, защото създава илюзия, че продуктът блокира всички лъчи на слънцето
          Sunblock, тотална защита


        Терминът sunblock е подвеждащ, защото създава илюзия, че продуктът блокира всички лъчи на слънцето. Истината е, че предпазва само от най-вредните, при това - в определена степен. На пазара няма средство, което да осигурява “тотална защита”. 

          Моментална защита


        За повечето слънцезащитни средства не е установено дали трябва да се прилагат непосредствено преди излагането на слънце или известно време преди това, за да имат по-голям ефект. Дерматолозите съветват да се нанесат поне 30 минути преди плаж.

          Без химикали

 
        Всички предмети, храни, козметика и др., които ни заобикалят са изградени от химични вещества. Те не са нещо, от което трябва да се пазим, освен ако не са вредни. Производителите на козметика са длъжни да влагат в продуктите си само безопасни химикали, така че твърдения като горното изтъкват несъществуващо предимство.

         Нежен като вода


        На пазара може да попаднете на продукт, който се рекламира с твърдението: “Нежен като вода за очите и кожата на детето ви”, а на гърба на флакона с малки букви пише: “При контакт с очите, изплакнете обилно”.
прочитания: 10203


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info