Glenn-Hughes-Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Започва първата у нас информационна кампания за заболяването лимфом
 
05 Юни, 2008
Започва първата у нас информационна кампания за заболяването лимфомЛекари и пациенти все още не обръщат достатъчно внимание на първите симптоми на болестта. Повечето начални симптоми на лимфома могат да бъдат объркани с тези при други заболявания, най-вече при общи инфекции.

В началото на юни започва първата в България масова информационна кампания за заболяването лимфом. Инициатор е Националното сдружение на болните с лимфом. Целта на кампанията е да популяризира първите симптоми на заболяването, за да могат хората да ги разпознават още в ранните стадии на болестта.

Подобна информационна кампания е наложителна, тъй като огромна част от пациентите с лимфом у нас получават диагнозата си в твърде напреднал стадий. Най-често това става случайно при физически преглед при личния лекар или при изследване във връзка с друго заболяване, като кръвна картина и рентген на гръдния кош. Повечето начални симптоми на лимфома могат да бъдат объркани с тези при други заболявания, най-вече при общи инфекции на организма. Така болестта остава скрита и се развива в продължение на месеци и години.

Най-често срещаните симптоми на лимфом са:

- безболезнено подуване на лимфните възли в областта на врата, подмишниците или слабините;

- нощно изпотяване в горната част на тялото, около врата;

- повишена температура до 37,4°С с неизяснен произход;

- безпричинна загуба на тегло и отпадналост;

- кашлица или задух;

- постоянен сърбеж по цялото тяло без кожни промени.

Нито един от тези симптоми обаче не е гаранция за наличието на лимфом. Личният лекар не е в състояние да постави сам тази диагноза. Това става след кръвен тест при специалист хематолог. Всеки, който иска да получи повече информация за себе си или за свой близък, може да се обади и на националния безплатен телефонен номер 0 800 11 433.

Информационната кампания включва още раздаване на листовки в шест големи града на страната, излъчване по телевизията на информационен видеоклип. От Националното сдружение на болните с лимфом подготвят изпращането на писма до общопрактикуващите лекари в страната, с които ги призовават да изострят вниманието си към първите симптоми на лимфома.

За последните 20 години броят на новозаболелите от лимфом у нас е нарастнал с 80 %.Статистика за заболеваемостта от лимфоми

Ежегодно в България се откриват над 30 000 нови случая (31 651 са били те през 2004 г.) на ракови заболявания. Новите пациенти с лимфомни заболявания са малко повече от 1000 (1029 за 2004 г.). В момента в България с диагноза лимфом пациентите са около 5 500. Лимфомът е болест, типична за развитите икономики. В сравнение със страните от Западна Европа, у нас заболеваемостта все още е сравнително ниска.

Безспорен факт е обаче, че през последните десетилетия заболеваемоста постоянно нараства. За последните 20 години броят на новозаболелите от лимфом у нас е нарастнал с 80 %. Ако броят на случаите продължава да расте с настоящите темпове, до 2025 г. честотата на неходжкиновия лимфом ще се доближи до тази на най-често срещаните злокачествени заболявания – рак на млечната жлеза, дебелото черво и на кожата.

Още за лимфома

Лимфната система е част от имунната система на организма. Нейната задача е да пренася бели кръвни телца (лимфоцити) из цялото тяло.

Лимфомните заболявания – злокачествени новообразувания на лимфните органи, са над 30 различни вида (нозологични единици). Сред тях най-често срещани са Болестта на Ходжкин (ходжкинов лимфом), неходжкинов лимфом и лимфоидна левкемия. Първоначалните симптоми при повечето от тях са идентични.

Основната причина за появата на заболяването не е известна, но съществуват редица рискови фактори, които се свързват с лимфома. Не е изключена появата на болестта във всяка възраст. Диагнозата най-често се поставя на възраст между 55 и 65 години. От лимфом боледуват както мъже, така и жени, като честотата при мъжете е значително по-висока. Повечето видове лимфом не се свързват с фамилна обремененост. Понякога заболяването се проявява при пациенти със силно подтисната имунна система, като причината за това може да бъде HIV-СПИН или органна трансплантация.

С напредване на заболяването раковите клетки се разпространяват от лимфните възли в целия организъм – първо в лимфната система, а после – и в други органи и системи:

Стадий 1 – лимфомните клетки са локализирани само в една група лимфни възли;

Стаидй 2 – лимфомните клетки са разпространени в два или повече групи лимфни възли, но от едната страна на диафрагмата, или всички разположени в гръдния кош или в коремната област;

Стадий 3 – лимфомните клетки са разпространени в два или повече групи лимфни възли, но както в гръдния кош, така и в коремната област;

Стадий 4 – лимфомните клетки са разпространени в поне един орган освен в лимфните възли (например костния мозък, черния дроб или белите дробове).

Колкото по-ранен е стадият на развитие на лимфома, толкова по-благоприятна е прогнозата при лечение.

Данните за България са от последния годишен доклад на Националния раков регистър

прочитания: 14106


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info