Geoff_Tate_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Премахнаха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
 
02 Май, 2024
Премахнаха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния паркОбработвани ли са тревните площи в София?

  снимка: healthline.com
  източник: NOVA

  Над 15 кърлежа по лицето и ръцете на детето си открила жена от София след разходка в Южния парк. Майката отправя предупреждение към всички родители, чиито деца играят в района, да бъдат бдителни и пита обработвани ли са тази година тревните площи срещу кърлежи.

  "Цялата му буза и ръцете бяха покрити с множество кърлежи. Те бяха изключително малки, под 1 мм. Имаше един кърлеж дори на устата", разказа майката на детето Петя Лозанова.

  Въпреки първоначалния шок, двамата със съпруга ѝ веднага започват да почистват детето и да проверяват дрехите за още.

  "За щастие, все още никой от тях не се беше забил, просто пълзяха по лицето и по ръчичките. Свалихме връхните дрехи, които изтупахме набързо. Топката, с която играеше, беше покрита с десетки кърлежи, може би", допълни родителят.

  Според майката по детето е имало поне около 15 кърлежа, по топката около 20, а по дрехите на другото ѝ дете още няколко.

  "Очевидно, детето е попаднало на гнездо, защото женският възрастен кърлеж снася десетки хиляди яйца. Те се излюпват като ларви и след това преминават в нимфи", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

  За NOVA от Столичната община обясниха, че заради топлото време и по предписание на Столичната РЗИ още в края на март е направена цялостна, а след това и частична обработка на Южния парк.

  "На 01 април Столичната община прави обработка конкретно за Южен парк. На 15.04 СРЗИ е направила проверка и е установила, че има популация. В същия ден е направено предписание за повторна обработка", посочиха от РЗИ – София.

  "Трябва да знаем, че в началото кърлежите, дори да се забият, са много леко прихванати за кожата и много лесно се свалят", поясни проф. Христова. 

прочитания: 205

SMF-Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info