Geoff_Tate_Bilet
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

Онкохирургът д-р Ива Гаврилова с безплатни прегледи за рак на кожата
 
08 Май, 2024
Онкохирургът д-р Ива Гаврилова с безплатни прегледи за рак на кожатаМай е обявен от Световната здравна организация за месец на осведомеността за меланома. Специалисти по цял свят се включват в кампании за скрининг и превенция.

   снимка: Manira - Strategic Marketing and PR

   източник: БНР

  Една трета от всички диагностицирани онкологични заболявания в света са рак на кожата. На всеки 14 секунди се диагностицира злокачествен кожен тумор. 10% от случаите ще завършат с фатален край.

  Най-често срещаният рак на кожата е базоцелуларният карцином, който съставлява 75% - 80% от всички кожни тумори. Добрата новина е, че е с най-добра прогноза сред тях – нараства бавно, рядко дава метастази и е почти 100% напълно лечим. За разлика от него, малигненият меланом е едва 4% от новодиагностицираните онкологични заболявания в страните от Европейския съюз през 2020 г., но е причинил 1.3% от всички смъртни случаи, дължащи се на злокачествен тумор. Това го прави шестият най-често срещан рак и една от 20-те най-чести причини за смърт от ракови образувания.

  Над 600 човека в България ще чуят тази диагноза само през настоящата година. Броят на заболелите нараства с 3 до 5% всяка година, като прогнозите на специалистите сочат 15% ръст на меланома в Европа и с 42 на сто за кожните карциноми в следващите 15 години.

  Какво може да се направи, за да предотвратим такова развитие?

  За поредна година един от лекарите, на които пациентите имат най-голямо доверие в битката с меланом и редки форми на злокачествени кожни тумори – д-р Ива Гаврилова, д.м. – обяви дати за безплатни профилактични прегледи в партньорство с четири клиники в София. Д-р Гаврилова е онкохирург с повече от 19 години опит в диагностиката и лечението на рак на кожата, водещ специалист и лектор на национални и международни онкологични форуми, член на Управителния съвет и секретар на Българската асоциация по дермато-онкология и главен координатор на Европейския меланомен регистър за България.

  "Правя тази кампания от няколко години, защото смятам, че така мога да накарам хората да поспрат за малко и да огледат кожата си и всички онези бенки, петънца или незарастващи ранички, които ги притесняват, но все не намират време да им обърнат внимание и да отидат на лекар. Истината е, че рисковите образувания често не правят впечатление, дори могат да не бъдат разпознати като опасни. Ето защо като специалист искам да помогна на хора, които са по-застрашени и попадат в рисковите групи", каза д-р Гаврилова.

  За кого са безплатните прегледи в кампанията?

  В повечето случаи кожните тумори - и меланомът в частност - са болести на поведението и по-малко на наследственост или генна мутация. Всичко започва от прекомерното излагане на слънце, защото оттам тръгват голяма част от промените в кожата, които могат да създадат проблеми.

  Съмнителна бенка е пигментна бенка наравно с кожата, с неравномерно оцветяване или променяща цвета си във времето - потъмнява, избледнява или и двете. Трябва да сме по-наблюдателни към всички бенки, които нарастват по размер или вродени такива, които са големина над 5 мм.

  По-застрашени са хората, които по принцип имат повече бенки, както и тези, които имат кръвен родственик, диагностициран с меланом.

  Към рисковите индивидуални фактори спадат множеството слънчеви изгаряния във времето, както и наличието на множество пигментни петна, тип лунички или други петна по кожата, вследствие на излагане на слънце. "Честата употреба на солариум сега или в миналото, рядката употреба на слънцезащита, в комбинация с много бенки, както и честите дейности на открито през лятото или зимата, също попадат в тази категория", допълни д-р Гаврилова. Тя даде примери за професии със засилено излагане на слънце, като строителни работници, земеделци, спасители; любителите на походи в планината и спортовете на открито - ски, плуване, ветроходство и други, които трябва да обръщат засилено внимание към ползването на слънцезащитни продукти, слънцезащитно облекло и превенцията.

  Вижте кога можете да се прегледате

  21 и 28 май 2024 г. от 15:00 до 19:00 часа – МЦ "Надежда", Paradise Center - София

  за бременни жени с променени бенки, независимо от месеца на бременността

  Записване: +359 882 193 970; +359 2 441 79 70

  23 и 30 май от 9:00 до 15:00 часа – Д-р Гаврилови Онкоконсулт (ул. Преславска планина № 2, ж.к. Дървеница, София)

  за кръвни родственици на хора, диагностицирани с меланом – братя, сестри, синове, дъщери, които НЕ са преглеждани досега в рамките на предишни кампании

  Записване: +359 88 415 42 24

  22 май 12:00 до 17:00 часа - Hygia NV Clinic, NV Tower (бул. „Г. М. Димитров“ 59, ет. 1 - партер, София)

  за хора с рискови бенки

  Записване: +359 886 500 421

  27 май от 15:00 до 19:00 часа - ДКЦ Трансхеликс (ул. „Проф. Петър Джидров“ № 2, София)

  за хора с рискови бенки

  Записване: +359 88 415 42 24

прочитания: 185

Geoff_Tate_Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info