Geoff_Tate_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм на Чарли Чаплин?

"Треска за злато"
"Светлините на рампата"
"Хлапето"
"Великият диктатор"
"Модерни времена"
"Светлините на града"
"Циркът"

 
   Резултати

Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бави
 
14 Май, 2024
Около 50 клиники в страната - подготвени за съвременно лечение на инсулт. Медицинската помощ се бавиОт Асоциацията за инсулт и афазия настояват за въвеждане на национален стандарт за достигане на пациент с инсулт до медицинска грижа в рамките на терапевтичния прозорец.

  снимка: БНР

  източник: БНР

  Около 50 000 българи годишно биват покосени от инсулт.

  Това е близо 7 пъти над нормите за допустимост, възприети в световен мащаб, коментира пред БНР д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Асоциацията за инсулт и афазия. Той оприличава ситуацията с инсултите у нас с черна кутия - система, в която виждаме какво се подава на входа, но не знаем какво се случва вътре.

  Дорина Добрева, председател на УС на Асоциацията за инсулт и афазия, припомни симптомите - несиметрично изкривяване на лицето, слабост в крайниците, промяна в говора или невъзможност да се отговори дори на прост въпрос.

  "Дори ако един от тези симптоми е налице, е задължително да се позвъни на 112."

  Терапевтичният прозорец е съществен, подчерта Добрева. Модерното лечение се провежда в рамките на 4 часа след настъпване на инцидента.

  Около 50 клиники в страната са подготвени да извършват съвременно лечение, но броят на случаите в тях е много малък, което означава, че хората не са достигнали до медицинската помощ навреме, поясни д-р Георгиев. По думите му, една от процедурите позволява и ефективна намеса до шестия час от настъпване на инсулта.

  "Практически имаме шанс да въздействаме до около шестия час от инцидента."

  Относно падането на възрастовата граница лекарят посочи, че то е свързано с промяната в начина на живот и фактори от заобикалящата ни среда, които се явяват рискови.

  "Има смъртни случаи под 35 години. Те са много по-малко в сравнение с всички останали лица. Хоспитализираните лица под 35 г. за 2023 г. са само 170. Има ги, но все пак не говорим за голямо количество хора. На фона на 50 000 случая това е много малък процент."

  Изключително важно и много лесно е да се контролират рисковите фактори – основният е високото кръвно налягане, изтъкна д-р Георгиев.

  Приложението "Рискометър" се радва на голям интерес. С него се измерва рисковият фактор в рамките на близките години и хората започват да се замислят, разказа Дорина Добрева в предаването "Хоризонт до обед".

  Тя напомни, че сме задължени да изготвим национален план за борба с инсултите, какъвто няма вече 3 години. Добрева отбеляза още колко е важно да има национален скрининг на застрашените групи.

  От Асоциацията за инсулт и афазия настояват още за въвеждане на национален стандарт за достигане на пациент с инсулт до медицинска грижа в рамките на терапевтичния прозорец.

прочитания: 170

SMF-Eventim_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info