We Rock
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Шон Конъри?

Шотландски боец
Недосегаемите
Скалата
Индиана Джоунс и Последният кръстоносен поход
На лов за Червения октомври
всеки от "Бондианата"

 
   Резултати

ВРЕМЕТО
Konsultkantora_new
Насилието над децата предизвиква посттравматичен стрес
 
25 Апр, 2006
Насилието над децата предизвиква посттравматичен стресПрограмата търси ефективни начини, посредством които кризата да бъде преодоляна. Децата се отърсват от отрицателни емоции, да разрешават житейските си проблеми и да избягват ситуации.

Агресивното поведение се е превърнало в начин на живот за голяма част от децата, които живеят в Америка. Това се отнася преди всичко за онези от тях, които живеят в бедни и пренаселени квартали. Децата, които са били свидетели или жертви на насилие, в много случаи получават посттравматично разстройство. Последни здравни изследвания показват, че на тези деца може да се помогне само с класическия начин за премахване на стреса - груповата терапия.

Американската медицинска асоциация започна разработки в тази насока и подложи шест деца на групова терапия в 10-седмичен курс. Медицински изследвания показват, че посттравматичното разстройство е съпроводено с появата на кошмари и травмиращи спомени, което от своя страна довежда до неразположение и изблици на гняв.

Програмата търси ефективни начини, посредством които разстройството да бъде преодоляно. Децата се учат да се освобождават от отрицателните емоции, да разрешават житейските си проблеми и да избягват ситуации, които могат по някакъв начин да провокират у тях изблици на гняв. В груповата терапия те се отдават и на творчество - пишат разкази, рисуват.

Агресивното поведение се е превърнало в начин на живот за голяма част от децатаВ груповата терапия участват родители и учители, които се учат на правилен подход към детската психика. Автор на програмата е проф. Брадли Стейн, който споделя, че разработването на програмата е отнело дълги години. Успехите от нея са безспорни. Самите родители на деца, подложени на насилие, заявяват, че след терапията децата се чувстват далеч по-добре.

Данните от Националния център за изследване на детско насилие показват, че 44 % от учениците в Маями са били подложени на насилие в или извън училище. Те са станали жертви на престъпления и от сексуален характер. Според центъра 88 % от децата, които живеят в Ричмънд, са чули пистолетни изстрели в кварталите си. Потресаващ е фактът, че 25 % от тях са заявили, че самите те са станали свидетели на убийства или други престъпления.

Психологът Албърт Фаръл от университета във Вирджиния счита, че животът в пренаселените райони на Америка за децата е "все едно живеят във военна зона". Според него очевидно е, че децата, подложени на насилие, впоследствие сами започват да упражняват насилие. Те са склонни и да се пристрастяват към наркотиците.

Фаръл допълва, че според него е особено важно груповата терапия при децата да започне непосредствено, след като те са били изложени на насилие. Всяко забавяне само допълнително увеличава стреса и е твърде възможно нещата да излsзат от контрол и децата да посегнат на живота си.

прочитания: 7665

We Rock 2 Paritet

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info