WASP_2
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви албум на прогресив метъл групата "Dream Theater"?

"Images and Words"
"Awake"
"Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory"
"Six Degrees of Inner Turbulence"
"Systematic Chaos"
"The Astonishing"
"Distance over Time"

 
   Резултати

ГРАБО
Омнибусите наследяват парните и конските дилижанси
 
28 Юни, 2008
Омнибусите наследяват парните и конските дилижансиПървата гама градски автобуси за Берлин включва няколко атрактивни модела, които могат да превозват от 6 до 16 пътника. Двигателите са бензинови, за дизела все още е рано.

През 1989 г., преди повече от век, Готлиб Даймлер създава първата гама автобуси, наречени омнибуси, т. е. превозни средства за всички граждани. Те са предназначени за експлоатация най-вече  в големите градове.

Новите превозни средства са наследници на парните и конските дилижанси. Още преди Даймлер обаче, през 1985 г., други велик пионер на автомобилизацията – Карл Бенц, пуска по 15-километровата линия между Зиген и Дойц 8-местен автобус, задвижван от двигател с вътрешно горене.

В Берлин автобусите на Даймлер отначало срещат ожесточена съпротива. Тя идва преди всичко от останалите участници в изградената система за обществен транспорт, включително електрическия трамвай на Гернер фон Зименс. Постепенно обаче омнибусите успяват да се наложат, преодоляват съпротивата и се превръщат в “гръбнак” на градския транспорт.

През 1898 г. автобусите на Даймлер се разпространяват и в Лондон. В столицата на Британската империя те са двуетажни и имат бензинови двигатели с мощност 12 конски сили. Внася ги “Motor Car Company”. Тази фирма всъщност представлява английски филиал на компанията на Даймлер.

Първата гама градски автобуси за Берлин включва няколко разновидности, които могат да превозват от 6 до 16 пътника. Двигателите са бензинови, за дизела все още е рано. Те са с максимална мощност от 4 до 10 конски сили и са изградени върху шасита на товарни автомобили. Тази практика остава в сила чак до появата на самоносещите каросерии. В Европа тя става реалност едва след Втората световна война.

прочитания: 5299


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info