Wolfheart_Eventim
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Хосе Раул Капабланка разкрива всички тънкости на шахмата
 
03 Юни, 2017
Хосе Раул Капабланка разкрива всички тънкости на шахматаХосе Раул Капабланка e знаменит кубински шахматист и 3-ти световен шампион по шахмат от 1921 до 1927 г. Играе шахмат от началото до средата на XX век. Капабланка има 680 официални срещи, от които спечелва 371.

източник: ИнфоДАР

Хосе Раул Капабланка

Учебно пособие за начинаещи и напреднали шахматисти”

Консултанти: Майстор на спорта по шахмат, инж. Лозко Гогов,
Гросмайстор двукратен републикански шампион
за 1993 и 1999 г. по шахмат – Петър Генов.

176 стр.

 
Учебното пособие за начинаещи и напреднали шахматисти на Хосе Раул Капабланка e не само самоучител по шахмат, а и чудесно помагало за всички треньори по шахмат в страната, а също така и прекрасен подарък както за детето, желаещо да научи шах, така и за всички изкушени от  играта.

  Световните шампиони за Капабланка:

  Гари Каспаров – XIII световен шампион по шахмат:

  “Всеки голям майстор оставя своите партии за бъдещите поколения, своите коментари за тях, разкриващи особеностите при провеждането на шахматната партия, своя метод. Да придобиете майсторство е възможно, само ако изучите шахматното наследство. Ако проследите 100 партии на Капабланка, вие няма да заиграете като него, а само ще се научите да прилагате неговите методи при определени позиции.”

  Учебното пособие за начинаещи и напреднали шахматисти на Хосе Раул КапабланкаАнатолий Карпов – XII световен шампион:

  “Книгата на Капабланка беше първата шахматна книга, която изучих от корица до корица. При това аз не просто я прочетох, а именно изучих! Неговите идеи ми влияят и до ден днешен.”

  Тигран Петросян – IX световен шампион:

  “Аз се възпитавах от партиите на Хосе Капабланка и Арон Нимцович, те са моята шахматна плът и кръв.”

  Михаил Тал – VIII световен шампион:

  “Без техника е невъзможно да се достигнат върховете на шахмата, ето защо ние се стремим да усвоим от Капабланка неговата чудесна и тънка техника.”

  Александър Алехин – IV световен шампион (отнел титлата от Капабланка):

  “В шахматната история не е имало и едва ли някога ще има шахматист, равен по талант на великия Капабланка."


  Хосе Раул Капабланка e знаменит кубински шахматист и 3-ти световен шампион по шахмат от 1921 до 1927 г. Играе шахмат от началото до средата на XX век. Капабланка има 680 официални срещи, от които спечелва 371, завършва наравно 262 и загубва само 47 в целия си живот. Постигнатият резултат 502 точки от 680 възможни е 73,8 % от максимума, с което Капабланка заема второ място в света за всички времена след Пол Морфи. На турнири и мачове изиграва 583 партии, от които 302 победи, 246 ремита и само 35 загуби. Отношението "победи"/"загуби" е 8,6 : 1. Над 1200 негови партии са записани.

  Много историци на шахматната игра наричат Капабланка "Моцарт на шахмата“. Той има виртуозна техника и реализира и най-малките преимущества. Минава за непобедим шахматист. Сравняват го с шахматна машина и го наричат "Кубинска Фурия“ и "Любимец на боговете“.

  Гениалността на Капабланка е забелязана в най-ранна детска възраст. Научава правилата на шахмата от своя баща, когото побеждава още на 4-годишна възраст. Записан е в Хаванския шахматен клуб, когато е на пет години. Големите играчи в този клуб така и не успяват да отнемат царицата от малкото момче. На 11 години Капабланка е вече един от най-силните шахматисти в Куба. Когато е едва 13-годишен побеждава шампиона на Куба Хуан Корсо след 4 победи, 3 загуби и 6 ремита.

прочитания: 4588


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info