Judas-Priest
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
Здраве
Спорт
АвтоМото
Оживление
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Кой е любимият ви филм с Брад Пит?

Боен клуб
Седем
Гадни копилета
Z-та световна война
12 маймуни
Троя
Гепи

 
   Резултати

“Дарените със знанието – нашите деди” в Народна библиотека “Иван Вазов”
 
21 Апр, 2016
“Дарените със знанието – нашите деди” в Народна библиотека “Иван Вазов”Кой знае, може и да е настъпил Денят, когато да четем собствената си история, написана от дедите ни. Да споделим тяхното знание, предадено чрез завещаните ни безценни артефакти.

На 23 април, събота, от 11:00 часа в конферентната зала на Храма на буквите в Пловдив (Народна библиотека Иван Вазов) Международна фондация за българско наследство Проф. Петър Детев организира кинолектория и дискусия на тема Дарените със знанието нашите деди”, предложена от Рени Джунова и Мила Салахи.

Рени Джунова и Мила Салахи откриха свой метод за разчитане на руническата писменост, а през редки, но запазени до днес диалекти от праезика ги превеждат в нашия говорим език. Те ще ни демонстрират свой прочит на редица надписи – Ситовският, Първомайският, керамичните плочки от могилата Ясътепе I в Пловдив и тази от могилата при с. Точиларе, за да стигнем до посвещенията в Сашова могила.

Най-старата писменост в света се е зародила у нас още в неолитната рисувана керамикаИстория

Още от 1928 г., когато е открит Ситовският надпис до днес продължават споровете между археолози и епиграфисти дали това е писменост или... игра на природата?!

Ст.н.с. Петър Детев беше първият български археолог, който обърна внимание на факта, че най-старата писменост в света се е зародила у нас още в неолитната рисувана керамика като система за комуникация и общуване. Неолитното население превърнало нейните знаци в символи на представата за света и за самите себе си. Техните графични послания са първообрази на идеи, развили се по-късно в опростени знаци-срички, думи и посвещения. Така се е оформяла нашата най-стара писменост – линеар А, който еволюирал в руните, Писмеността на Стара Европа.

Кой знае, може и да е настъпил Денят, когато да четем собствената си история, написана от дедите ни. Да споделим тяхното знание и да съпроводим безценните ни артефакти с техния недокосван до днес придружаващ ги бекграунд.

Международна фондация за българско наследство Проф. Петър Детев бе длъжна да организира това събитие точно в Пловдив, откъдето е тръгнало Знанието. Каним всички на едно уникално събитие!

прочитания: 12714

SMF-Bilet_03

За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info