Megadeth
 
Търси: 

МЕНЮ
Начало
Новини
Интервю
Музика
Киномания
Декор
История
Здраве
Спорт
АвтоМото
Желание
Невероятно е, че...

АНКЕТА
Концертът в България на коя група очаквате с най-голям интерес това лято?

Megadeth
KoЯn
Bruce Dickinson
Judas Priest
Testament
Five Finger Death Punch
Accept
Mr. Big
Yngwie Malmsteen
Bring Me the Horizon
Corey Taylor
HammerFall

 
   Резултати

ГРАБО
Предстои Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”
 
01 Авг, 2013
Предстои Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”На 7-и август, след тържествена церемония пред бюст-паметника на Николай Гяуров, красящ Общината на родния му град, откриваме Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”.

автор: Сабазий

АЙДЕ НА ФЕСТИВАЛ


Вчера се срещнах с проф. Симеонова, председател на журито на фестивала за музикални филми "Николай Гяуров” и обсъдихме, по нейна вина, пристрастията ми в областта на изкуствата, археологията и високите технологии, с всичките им подраздели – изпълнителско изкуство, композиране, дизайн, преподаване и т.н., после упоменахме доказателствата, че Пловдив е най-старият град в Европа и втори по старост в света, хвърлихме няколко приказки за опитите ми да популяризирам културното ни наследство, а сега дори и да го изследвам професионално. Минахме през участието ми в редица електронни магии, сайтовете, предпечатната подготовка, програмирането и технотрансформациите, преобърнали представите ни за света, в който живеем. Тя ми се похвали с чудната си музикална книжка, която сигурно ще издадем (чакайте я, наистина е интересна) и ме попита:
- Как го правиш?
Изненадах се от отговора си:
- Аз съм любопитен човек и обичам да гостувам. Така тествам гостоприемството на българина, неговата толерантност, неговата култура. Но винаги се намира един идиот, от онези дето си въобразяват, че "пазят стадото”, който ми казва:
- Какво се моткаш тук? Я изчезвай! Какво разбираш ти от....

И ето ме ангажиран и амбициран да докажа, че разбирам, че мога!
- Това е! – рекох с въздишка.

Казаното едва ли е най-подходящият увод да ви разказвам за новите акценти в стария (вече тригодишен) фестивал, но ще продължа по конкретен повод. Преди години "гостувах на професията дирижиране” и взех, че замъкнах в Италия цял симфоничен оркестър от 65 човека! И не само ги замъкнах, ами и сколасахме да изнесем цели 22 концерта със супер-тежка програма – Интегрално изпълнение на 5-те клавирни концерта на Бетовен, две негови симфонии – четвърта и шеста (патетична), както и три негови увертюри. Докато репетирах с набързо сформираната "банда”, чух оркестранти да си говорят, че "заради тази пуста чужбина” и 9-те симфонии на Бетовен биха изсвирили!
Хубаво, ама турнето се услади на местните импресарии, та ни поканиха за още 5 допълнителни концерта, след края на турнето. Къде ти!
"Настояваме оркестърът да се завърне в срок” – бе гордият отговор на тогавашното Министерство на култура. То хубаво се завърнахме, но ме чакаше бесилка на Червения площад – обследваха кой е "виновен” за това турне, кой ни е "пуснал”? Щото не може то така, да се крадат концерти от наши именити симфонични състави!!!
Естествено, никой от оторизираните власти не знаеше, че сме отишли на турне? Чак ме досмеша – представяте ли си по времето на социализЪма да измъкна 65 човека зад граница, и то в Италия, без никой да разбере?
Че се върнахме в срок, върнахме се, но за нечия беда, с куп покани за нови концерти, сред тях и едно престижно гостуване на фестивала за млади лауреати в Бордо, Франция. Ааа, и с един документален филм за турнето, сниман от оператор на БНТ.
Тогава Столетов, пардон, Пламен Джуров, наший генерал, отсече:
- Никакви филми, никакви турнета!
И спря поканите "насред път”, че дори и писмо до БНТ да не излъчват филма написа!
Всичко туй, хубаво, ама шефът на фестивала в Бордо се оказа фактор и във френска комисия, определяща вноса на чужди музиканти във Франция и в отговор на нелюбезността на българските власти, спря изявите на български артисти във Франция. И ето ме в центъра на международен скандал. И пак комисия, пак назначена от ЦК да провери, защо не сме заминали!
Горкият аз, комисия "защо сме заминали”, след месец-два, отново пред комисия, сега пък – защо НЕ сме заминали?
Шефът на комисията ме почна отдалече:
- Другарю Детев, знаете колко е трудно за наши музиканти да пробият на запад, нали? И ето, сега концерта на Павлина Доковска във Франция пропадна заради... вас??!!!

***

 Набуко - една италианска мега продукция от Арена ди ВеронаНа 7-и август, след традиционната тържествена церемония пред бюст-паметника на Николай Гяуров, красящ Общината на родния му град, откриваме Трети международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров” с филма "Градът и неговите солисти”. Става дума за "Софийски солисти” с актуален диригент същия Пламен Джуров. И дано Той научи най-сетне урока си по толерантност и колегиалност. Така де, ние сме фестивал само за най-добрите!

Новото в тазгодишното издание е упоритото ми настояване за директни контакти с публиката. Построяваме Музикална шатра, току до Откритата лятна сцена на площад "Николай Гяуров”, за да облъчваме през цялото време – от 5 до 12 август шляещите се по главната курортисти, защото остане ли и един НЕИНФОРМИРАН, че в града тече фестивалът „Гяуров”, да му мисли организационния екип. Идеята е да работи като
- Инфо център
- Шоу рум
- Щанд за представяне на нашите партньори и участниците във фестивала –
музикални и филмови творци, международни институции, български творчески колективи, бг музикална индустрия, чуждите културни институти – дейност и събитията, които те организират, велинградският туризъм – хотели, заведения, както и предлагане на филми, музика, книги, списания и пр. Мечтая за аксесоари, чак за сувенири, представящи културния феномен – Международен фестивал на музикалния филм "Николай Гяуров”. Ще сложим там и очила за тримерно кино и ще прожектираме стереоскопични филмчета, крайно време е всеки да докосне бъдещето на киноиндустрията!
Шатрата ще е и основен център на конкурса за музикални видеоклипове "Велинград избра”. Там те ще се въртят, а публиката ще бъде подканяна да гласува.

Утвърждаваме категорията "Музика за деца”, този път със специална детска музикална програма. Тази година ще зарадваме нашите любимци – велинградските деца и гостенчетата на курорта с представянето на живо на едно далечно детско студио. То е на хиляди километри от България, Студиото "ТЕЛЕВИЗИОНЕРИ” от Чикаго, САЩ, които ще ни представят Първи детски фолклорен фестивал в Чикаго, както и своята работа. Дано стане видеовръзката и се получи диалог.
Специалната музикална вечер ще се състои в парка до хотел "Рич”, на 9 август от 20:00 ч. Тя ще продължи с "Музикална приказка” – детска анимация и ще завърши с детската рок-опера "Така ще бъде” на музикален център "Зорница” с ръководител Галина Иванова.
Нещо повече, този път за по-големички деца – фестивалът ще завърши с мюзикъла "Питър Пан", на 12 август, след закриването и награждаването на отличените филми, което ще бъде на площада, лятна открита сцена от 20:30 ч.

Откриването на вечерните прожекции ще е импозантно. На 7 август (сряда) от 21:00 ч. ще започне операта "Набуко”, една италианска мега продукция от Арена ди Верона, с участието на незабравимата Гена Димитрова в ролята на Абигейл, Димитър Петков като Закария и цяла плеада световни имена в операта, балета, оркестъра и хора на Арена ди Верона.
Преди това обаче, абсолютна новост за фестивала ще е виртуалната среща на живо с нашата именита сънародничка, цигуларката Елмира Дърварова, първата и единствена досега жена-концертмайстор в Ню Йорк и тамошната Метрополитен опера. Тя ще сподели с публиката спомени от личните си срещи на тази висока сцена с Николай Гяуров, който беше чест гост там. Елмира ще стори това от далечна Канада по Скайп и функциониращата само за фестивала специализирана музикална телевизия, която ще излъчва на адрес: www.bgmusicalheritage.com
Впрочем пълната програма си я дръпнете от същия адрес – Информационен бюлетин 2013.
Дано сме ви забавлявали с това представяне. Чакаме ви във Велинград, СПА столицата на Балканите и на фестивалите.
А ние ще проверим, чия кандидатура за Европейска столица на културата предпочита този чуден родопски град!прочитания: 2216


За нас Контакти Връзки Реклама Фотогалерия

Free Page Rank Tool
2005 © интернет медия Обектив. Всички права запазени. Публикуването на материали от сайта става само със
съгласието на екипа и посочване на източника. За контакти: info@obektiv.info